czwartek, 23 kwietnia 2015

Krem z selera naciowego

Krem z selera naciowego z jabłkiem, lekko słodki o cudownym zapachu i kolorze. Zazwyczaj używam selera naciowego do soków warzywnych, ale postanowiłam go wypróbować również w takiej postaci. Seler jest cennym warzywem, gdyż zawiera wiele witamin (z grupy B, E, C), składników mineralnych (wapń, fosfor, cynk, potas) oraz ma bardzo mało kalorii, więc sprawdza się również przy zrzucaniu zbędnych kilogramów :) Czego chcieć więcej?

piątek, 17 kwietnia 2015

Bananowo-kakaowy tofurnik

Za ciastami i tortami nie przepadam, są jednak wyjątki, między innymi tofurnik. Bardzo posmakował mi w małej, wegańskiej knajpce we Wrocławiu przy ul. Nożowniczej - najadacze.pl. Dziś zrobiłam wersję bardziej mokrą - z bananami i kakao.



czwartek, 16 kwietnia 2015

Burak na kanapkę!

Przyznam szczerze, że kiedyś jadłam buraki bardzo rzadko. Barszczyk czerwony na święta, barszcz ukraiński u rodziców, ćwikła na kanapkę. Do momentu, w którym nie spróbowałam pieczonego buraka. Kiedy przewidziane są  pieczone buraki do drugiego dania, muszę przygotować więcej kawałków, gdyż zanim znajdą się na talerzu - kilka z nich już z pewnością zniknie ;)

Tym razem przygotowałam pastę z pieczonych buraków, z dodatkiem ciecierzycy. I ten kolor!


środa, 15 kwietnia 2015

Pasztet z batatów i ciecierzycy

Zainspirowana przepisem Białej Filiżanki, postanowiłam zrobić pasztet, nieco go modyfikując :)
Wyszedł kremowy, prawie jak pasta, z cudownym zapachem maślanych batatów. Nie mogłam się powstrzymać i jadłam jeszcze ciepły. Idealny na kromkę ciemnego pieczywa.


wtorek, 14 kwietnia 2015

Rudo zielony

Warzywa w postaci świeżo wyciśniętego soku najszybciej dostarczają witamin i enzymów do naszego organizmu. Dziś marchew z selerem naciowym, pietruszką i garścią jarmużu.


niedziela, 12 kwietnia 2015

Vege Obiad #3

Macie czasem tak, że 'czyścicie lodówkę' i na obiad szykujecie kombinacje z pozostałości? ;) Tak było ze mną wczoraj i powstały kotlety z białej kapusty z pieczonymi ziemniaczkami i frytkami marchewkowymi. Mniam.


piątek, 10 kwietnia 2015

środa, 8 kwietnia 2015

Vege Obiad #2

Wyśmienite kotlety z kaszy jaglanej.

Niedawno pokochałam kaszę jaglaną, wcześniej była dla mnie wiecznie "sucha" z takim gorzkim posmakiem. Teraz ją uwielbiam, nie pytajcie co się zmieniło :)

Kotleciki są mięciutkie, lekkie i przede wszystkim pyszne! Na ciepło do obiadu, na zimno do kanapki.



sobota, 4 kwietnia 2015

Toskańska pasta z ciecierzycy

Jedną z past, która bardzo przypadła nam do gustu jest pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami. Jest mocno pomidorowa o gęstej konsystencji, jak dla mnie pachnąca Toskanią...

piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe z żurawiną

Jednym z moich ulubionych ciast jest właśnie marchewkowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie znam osoby, której by nie smakowało - wychodzi zawsze :)
Jak wspomniałam we wcześniejszym poście, wykorzystałam do niego marchewkę z pulpy po wyciśniętym soku.
Ciasto jest  miękkie w konsystencji i lekko wilgotne. Lubię w nim duże kawałki orzechów i orzeźwiającą żurawinę. Kto powiedział, że na święta będzie babka?!


Moc witamin czyli sok z marchwii, pietruszki i selera

Codziennie staram się wypić świeży sok z warzyw, owoców lub mieszany. Nie zawsze mam czas na zrobienie soku, dlatego robię go więcej i przechowuję w lodówce do następnego dnia. Przez pewien czas szukałam odpowiedniej wyciskarki - małej (ze względu na miejsce w kuchni), łatwej do czyszczenia i w miarę rozsądnej cenie :) Zrobiłam rozeznanie wśród znajomych, przeszukałam internet, aż w końcu trafiłam na Hurom HU-500. Mam ją rok czasu i sprawuje się rewelacyjnie - wyciskam w niej wszystkie warzywa i owoce, a co najważniejsze  temperarura wyciskania nie przekracza 40 stopni, więc zachowują się wszystkie enzymy i witaminy.



czwartek, 2 kwietnia 2015

Pasztet z pestek dyni

Pasztety warzywne u nas w domu pojawiają się średnio raz w tygodniu. Ze względu na ilość mieszkańców (2!), cała blaszka starcza nam na kilka dni. Z tą różnicą, że połowa ląduje na kanapkach, a druga w formie kotlecików do obiadu - na ciepło.
W książce "Kuchnia w trosce o twoje zdrowie" znalazłam przepis na pasztet z pestek dyni, postanowiłam wypróbować nieznacznie go modyfikując. Wyszedł bardzo smaczny o zwartej konsystencji.


środa, 1 kwietnia 2015

Czekoladowe kulki z avocado

Jestem łasuchem, co tu dużo mówić. Dzień bez słodyczy to dzień stracony ;) Pozwolić sobie mogę na to jedynie dzięki domowym kombinacjom, a dziś gwoździem programu są czekoladowo-orzechowe pralinki wielkości jednego kęsa.



Pasta z zielonego ogórka

Uwielbiam pasty domowej roboty do chleba (najlepiej własnego wypieku:)). Są zdrowe, szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają. Dzisiaj zrobiłam pastę z zielonego ogórka z cudownie pachnącym świeżym koperkiem.