czwartek, 3 grudnia 2015

Serowy chleb



Dzisiejsza propozycja jest szczególnie skierowana do miłośników serów. Mój mąż się do nich zalicza i chcąc zrobić mu niespodziankę, upiekłam serowy chleb. W całym domu pachniało serem, a bochenek zniknął tak szybko, jak się pojawił :)

Składniki:

- 650g mąki pszennej 
- 450ml wody
- 170g startego sera Ementaler
- 1,5 łyżeczki soli

- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

Łączę suche składniki, mieszam. Dodaję rozdrobniony ser i wodę. Wszystko dokładnie mieszam, powstałe ciasto zostawiam w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30min. Chleb posypuję ziołami z wierzchu (oregano) i piekę w 190 stopniach przez 50-60min (na dolnej szynie).
Po 25-30min można przykryć chlebek papierem do pieczenia, aby uniknąć spieczenia.




5 komentarzy: