Na bazie ciasteczek owsianych z żurawiną, dziś prezentuję pyszne morelowe. Są mięciutkie i mogą postać kilka dni (choć jest to dość trudne:))
Składniki: (20szt.)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka roślinnego
- 4 łyżeczki syropu klonowego
- 1 szklanka moreli suszonych
- pół łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
W garnuszku podgrzewam mleko roślinne, dodaję syrop klonowy, wrzucam siemię lniane i płatki owsiane. Mieszam i pozostawiam do zgęstnienia (kilka minut). Rozdrabniam morele (ja używam thermomixa, ale równie dobrze może to być mikser; możemy też pokroić owoce nożykiem). W misce łączę suche składniki (mąkę, sodę, sól, cynamon). Suszone owoce wrzucam do spęczniałych płatków z mlekiem, dodaję suche składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto nabieram łyżką i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach (mocno się kleją:), następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyciskam, spłaszczając ciasteczka. Piekę w 180 stopniach przez 25min.
uwielbiam takie ciasteczka!
OdpowiedzUsuń