poniedziałek, 30 listopada 2015

Dyniowy krem...


Uwielbiam kremy z warzyw. Mogą być aksamitne i delikatne lub aromatyczne i mocno doprawione. Możemy do nich wrzucić ptysie, grzanki, pestki... kto co lubi. Kremy są idealnym rozwiązaniem dla dzieci (nie zawsze jedzących/lubiących warzywa) i osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym, ze względu na konsystencję :)

Dzisiejszą zupą jest krem z dyni. Wykorzystałam do niej dynię mrożoną, ze względu na brak świeżej. Jako dodatek, podprażyłam pestki dyni. Dynia jest tak pyszna, że samo ugotowanie jej z przyprawami skutkowałoby smakowitą zupą. Lubię jednak przemycić trochę więcej warzyw...


Składniki:

- 1 por biały
- 1 marchew
- 1/4 selera (korzeń)
- 1 pietruszka (korzeń)
- 450g dyni
- 1 laska selera naciowego
- 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru (dla ostrzejszego smaku zwiększyć ilość)
3 kostki domowej bulionetki
- 1l wody
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala (opcjonalnie)
- pestki z dyni

Wykonanie:

Por szatkuję i duszę z odrobiną oliwy na patelni przez 10min. Marchew, seler, pietruszkę i seler naciowy rozdrabniam w thermomixie na drobne kawałeczki (można zetrzeć na tarce lub pokroić w małą kostkę - i tak wszystko na koniec zblendujemy). Dodaję do pora na patelni i duszę pod przykryciem całość jeszcze 15min. Do garnka wrzucam dynię pokrojoną w kostkę, uduszone warzywa, bulionetki, przyprawy i zalewam wodą (najlepiej już wrzącą - przyspieszymy proces). Wszystko gotuję przez 15min, a na koniec miksuję na krem.
Pestki z dyni prażę na patelni, co chwilę mieszając aby się nie przypaliły. Posypuję nimi krem i zajadam :)


3 komentarze:

  1. Zupa-krem z dyni dobra na każdą okazje :) Uwielbiam i mogę jeść non-stop!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynię, na szczęście u mnie można ją jeszcze kupić, korzystam ile się da :-)

    OdpowiedzUsuń