czwartek, 25 lutego 2016

Krem pomidorowy z pieczonych warzyw




Zazwyczaj pomidorowa jest u mnie zupą ekspresową, 20min i gotowe. Dziś pozwoliłam sobie na mały eksperyment smakowy. Otóż upiekłam wszystkie warzywa w piekarniku. I muszę przyznać, że smak kremu jest głębszy, słodszy, po prostu inny.



Składniki:

- 4-5 pomidorów (u mnie malinowe)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- laska selera naciowego
- główka czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 3 domowe kostki bulionowe
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5l wody
- odrobina oleju

Wykonanie:

Warzywa kroję na połówki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, posypuję ziołami (lubczyk, majeranek, prowansalskie), polewam odrobiną oleju z pestek winogron, Piekę 40min w 180stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu przekładam warzywa do garnka, zalewam wodą, dodaję kostki, koncentrat i sól. Gotuję 20min, następnie miksuję na krem. Zupa jest gęsta, więc można podawać ją bez dodatków. Ale grzanki, makaron czy ryż są równie mile widziane :)

1 komentarz:

  1. krem pomidorowy to moja ulubiona zupa! A jeszcze jak warzywka są z piekarnika to smak jest jeszcze lepszy ;-)

    OdpowiedzUsuń