środa, 10 lutego 2016

Vege Obiad #14 Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane pamiętam z dzieciństwa. Moja mama podawała je z sosem pieczarkowym i w taki sposób smakują najlepiej. Z rodzeństwem zawsze zajadaliśmy się, aż uszy się trzęsły. Mniam.




Składniki:

Kotlety
- 1/2kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki wody
- sól i pieprz

Sos pieczarkowy:
- 250g pieczarek
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 2 kostki domowej bulionetki
- 3/4 wrzątku
- 2 łyżeczki mąki
- odrobina oleju
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki

Surówka z białej kapusty
- 1/4 białej kapusty
- pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Kotlety
Ziemniaki gotuję do miękkości, odcedzam, ugniatam i czekam aż wystygną. W tym czasie zalewam siemię lniane 1/2 gorącej wody i odstawiam na kilka minut. Równo ugniecione ziemniaki w garnku dzielę na 4 części, wyjmuję 1/4 i w to miejsce dosypuję mąkę ziemniaczaną (brakujące ziemniaki to moja miarka). Dodaję z powrotem ziemniaki, spęczniałe siemię lniane, sól i pieprz i mieszam wszystko na jednolitą masę. Formuję kotlety dowolnej wiekości, smażę na patelni aż do zarumienienia i chrupkiej skórki, z obu stron.

Sos pieczarkowy
Marchewkę siekam bardzo drobno (można zetrzeć na tarce na średnich oczkach), pieczarki również rozdrabniam (wielkość pieczarek dowolna - wg upodobań), cebulę szatkuję. Wszytko to mieszam i duszę na patelni z odrobiną oleju. Po 10min zalewam wrzątkiem, dodaję bulionetki domowe, pietruszkę i gotuję przez kolejne 10min. Możecie dodać 2 łyżeczki mąki, aby zagęścić sos.

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie!

    Zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha :) nic wiecej nie trzeba do szczescia :)

    OdpowiedzUsuń