wtorek, 16 lutego 2016

Vege Obiad #15 Beetroot chops


Kotlety buraczane to genialny pomysł na obiad lub przekąskę. A jeszcze lepsze są z odzysku (np. po barszczu).  Możemy je podać z ziemniaczkami, sałatką warzwną lub w bułce jako BeetBurger. Dla mnie bomba!

P.S.
Spróbujcie posmarować kotlet musztardą, dla nas to połączenie jest idealne!


Składniki: (10szt.)

- 2 szklanki startych buraczków  (u mnie z barszczu, starte na dużych oczkach)
- 1/2 szklanki ziaren amarantusa
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki mąki owsianej (ja zmieliłam płatki na mąkę)
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki siemienia lnianego zaparzone w 3/4 szklanki gorącej wody lub 2 jajka
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki soli
- duża szczypta przyprawy dla wegetarian (Dary Natury)

Wykonanie:

Ziarna amarantusa i kaszę jaglaną gotuję w proporcji 1:2 przez 15min, odcedzam. Siemię lniane zalewam 3/4 gorącej wody i odstawiam żeby spęczniało. Mieszam w misce wszystkie składniki, formuję kotlety i smażę na patelni do chrupkiej skórki z obydwu stron lub piekę w piekarniku wraz ziemniaczkami przez 20-25min w 180 stopniach.


3 komentarze:

  1. Mniam! Choć ja i tak najbardziej lubię wgryźć się w gruby plaster buraka, to jak burger z wege stekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę takiego burgera!

    Serdecznie zapraszam również do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń