sobota, 2 kwietnia 2016

Zupa krem z avocado



Pyszna, kremowa zupa z avocado to istna rozpusta dla miłośników meksykańsko-kolumbijskich smaków. Idealnie smakuje z nachos lub tortillą, ale bez dodatków jest równie pyszna. Delikatnie pikantna, oczywiście na bazie bulionu warzywnego. Dajcie się skusić!


Składniki (4 porcje):

- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20g oleju
- 2 dojrzałe avocado
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 100g jogurtu naturalnego lub sojowego
- garść świeżej pietruszki
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1 mała ostra papryczka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 1/4 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

Cebulę i czosnek siekam i podsmażam w garnku z 20g oleju. Dodaję bulion warzywny, avocado wydrążone łyżką i rozdrobnione, pokrojoną papryczkę, sok z limonki, słodką paprykę, kumin i chili. Gotuję 10min, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję pietruszkę, sól i płatki drożdżowe i blenduję wszystko na krem. Dodaję jogurt, mieszam całość i gotuję jeszcze 2-3 min. 


3 komentarze:

  1. Musi być pyszna, uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeczytałam listę składników, to musiało być pyszne.

    OdpowiedzUsuń