Dżem z rabarbaru zachwycił mnie na blogu przyzielonymstole, postanowiłam go szybko wypróbować, gdyż właśnie miałam w domu rabarbar i dojrzałe banany. Zazwyczaj robiłam z niego kompot lub ciasto. Smak dżemu mnie zaintrygował:) Jest lekko kwaskowy, ale wspaniale czuć banany. Wykorzystałam połowę mniej składników, ale i tak smarowidła mam pełen duży słoik. Konsystencja jest dość lejąca, jednak świetnie sprawdziła się na kanapkach i naleśnikach. Dżem jest tak dobry, że można go wyjadać łyżeczką.
Składniki:
- 500g rabarbaru
- 2 mocno dojrzałe banany
- 100ml wody
- 15g cukru trzcinowego (dodałam słodkości ze względu na męża:))
Wykonanie:
Rabarbar oczyściłam z twardych końcówek, pokroiłam na 0,5-1cm paseczki. Wrzuciłam do thermomixa (można gotować w garnku, często mieszając), dodałam banany w kawałkach, zalałam wodą i gotowałam przez 30min (obr.1). Jeszcze gorący dżem przełożyłam do wyparzonego słoika, zamknęłam wieczko i obróciłam do góry nogami, pozostawiając tak na 10min. Ponownie odwróciłam słoik i poczekałam aż wystygnie.
fajny pomysł na smarowidło, bardzo lubię banana w połączeniu z bananem :)
OdpowiedzUsuńświetne wykorzystanie rabarbaru!
OdpowiedzUsuńMam ogromną słabość do domowych dżemów. Rabarbar i banan razem brzmią bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smakowe, muszą przetestować :-)
OdpowiedzUsuńDodatek banana to super pomysł!
OdpowiedzUsuńPowiem Wam, że na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń