czwartek, 11 czerwca 2015

Ajvar znakomity




Z pewnością słyszeliście o paście warzywnej, która wywodzi się z kuchni bałkańskiej, ale i u nas cieszy się dużą popularnością. Są różne wersje tego smarowidła, w mojej znajdziecie paprykę, bakłażana i pomidory. Świetnie nadaje się na kanapki, jako sos do drugiego dania czy dip do nachos'ów :) Bez konserwantów, sztucznych dodatków, zjadamy w kilka dni przechowując w lodówce.


Składniki:

- 3 duże czerwone papryki
- 1 bakłażan
- 1,5 cebuli
- 1/2 główki czosnku
- 400g pomidorów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 ostra papryczka
- 5 łyżeczek słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka soli
- 30ml oliwy

Wykonanie:

Papryki, pomidory i cebulę kroję na pół, bakłażana w plastry i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam delikatnie oliwą i piekę 30-40min w 180 stopniach (na ostatnie 10min funkcja grill). Cebulę, czosnek i ostrą papryczkę rozdrabniam w mikserze i smażę 5min na patelni. Upieczone warzywa obieram ze skórki (oprócz bakłażana), przekładam do thermomixa (malaksera)  i mielę do uzyskania pasty z małymi kawałkami warzyw (czas: 10s, obroty 5-6). Masę dodaję do podduszonej cebulki, dodaję przyprawy i mieszając co jakiś czas, smażę do zgęstnienia (ok.30min). Gotową pastę przekładam do słoików i pasteryzję w piekarniku (30min. w 160 stopniach).

2 komentarze:

  1. całkowita zgoda:) Swojej produkcji : najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis, zachowam z pewnością.

    OdpowiedzUsuń