wtorek, 29 marca 2016

Vege Obiad #17 Ratatouille



Uwielbiamy mix warzyw w połączeniu z ulubionymi przyprawami. To danie często gości u nas w domu. Jest bardzo proste do przygotowania, a i sposób podania ma wiele wariantów - z różnymi rodzajami kaszy czy ryżu. 

Składniki (4-5 porcji):

- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju
- 300g pomidorów (najlepiej dojrzałe)
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 łyżeczka suszonej: bazylii, oregano, tymianku, ziół prowansalskich, lubczyku
- 1 marchew
- 1/2 bakłażana (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę i czosnek siekam drobno i podsmażam w głębokiej patelni na odrobinie oleju. Wszystkie warzywa kroję w kostkę oprócz pomidorów, które rozdrabniam mikserem na sos (o konsystencji z grudkami). Pokrojone warzywa i powstały sos pomidorowy wrzucam do cebuli i czosnku, dodaję przyprawy i smażę pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20min. Mieszam od czasu do czasu. Podaję z kaszami lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz