piątek, 29 maja 2015

Hummus mój ulubiony





Bardzo często robię w domu hummus. Uwielbiam go na kanapkach, jak również z surowymi warzywami. Próbowałam różnych smaków i kombinacji, jednak ten "zwykły" najbardziej przypadł mi do gustu. Jeśli nie zdążę namoczyć ciecierzycy dzień wcześniej, wykorzystuję puszkę gotowanej na parze. Ze względu na ilość jaka z tej puszki wychodziła, dzielę ją od pewnego czasu na pół i z jednej przygotowuję hummus, a z drugiej toskańską pastę. I tym sposobem mam 2 miseczki pysznej pasty.

Składniki:

- 1/2 puszki ciecierzycy gotowanej na parze (ok. 185g)
- 3 czubate łyżki pasty Tahini (przygotowuję z różnych firm, tym razem Tahini Premium - House of Orient)
- sok  z 1/2 cystryny
- ok. 55g lodowatej wody
- ząbek czosnku
-1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- odrobina oleju/oliwy do polania

Wykonanie:

Ciecierzycę umieszczam w kielichu blendera, dodaję pastę Tahini, sok z cytryny, sprasowany ząbek czosnku, sól, słodką paprykę i blenduję na gładką masę stopniowo dodając wodę, sprawdzając czy odpowiada mi gęstość hummusu. Pastę przekładam do miseczki i polewam oliwą/olejem. 





3 komentarze:

  1. Muszę spróbować Twoich proporcji. Ja wciąż chyba nie mam swoich ulubionych... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hummus to jedna z moich ulubionych past, super!

    OdpowiedzUsuń