wtorek, 19 maja 2015

Vege Obiad #7






Kotlet kalafiorowy położony na pieczonych burakach.

Składniki:

kotlety
- 1/2 kalafiora
- 1 marchew
- 2 laski selera
- por (biała część)
- 1/6 selera (korzeń) i 1/2 pietruszki (może być z zupy)
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 4 łyżeczki suszonego koperku
- 1 łyżeczka soli

- 1 burak obrany i pokrojony w plastry

Wykonanie:

Buraka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy nieco oliwą i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach. Kalafior, marchew, selei i petruszkę gotujemy na parze (20min); por rozdrabniamy, następnie łączymy wszystkie składniki na kotlety i mielimy w naczyniu miksującym na w miarę gładką masę. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron.

1 komentarz:

  1. Zdecydowanie jestem fanką tego typu obiadów, wegańskie burgery najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń