poniedziałek, 25 maja 2015

Zupa krem z pora




Jedna z moich ulubionych, letnich zup. Delikatny krem, który jest lekki, a jednocześnie bardzo sycący. Można podawać z grzankami lub ptysiami, osobiście wolę saute.

Składniki:

- 3 pory (biała część)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/4 selera (korzeń)
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 laska selera naciowego
- 1 ziemniak
- natka pietruszki
- 3 łyżeczki przyprawy warzywnej
- sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę siekam i podsmażam na patelni z oliwą. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaka kroję na mniejsze części (można w większą kostkę), zalewam 1,5l wody. Dodaję podsmażoną cebulkę i gotuję 15-20min na małym gazie. Dodaję przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, gotuję jeszcze 5 min i miksuję całość na krem.

2 komentarze: