Bez mleka, jajka czy masła. Wegańskie ciasteczka korzenne, pierniczki, pepparkaka - to przepyszne, chrupiące ciasteczka idealnie wpasowujące się w klimat świąteczno-zimowy. Smakują rewelacyjnie z ciepłą herbatą, kakao z mlekiem roślinnym czy kawą. W domu unosi się zapach imbiru i goździków, ciastkami możemy nacieszyć podniebienie lub udekorować choinkę.
Ciastka przygotowałam na podstawie przepisu Jadłonomii, nieco go modyfikując.
Ciastka przygotowałam na podstawie przepisu Jadłonomii, nieco go modyfikując.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarniestej pszennej
- 1/3 szklanki syropu klonowego (można zastąpić innym słodem)
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej domowej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Przyprawa piernikowa:
- 2 łyżeczki goździków
- 2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Goździki, pieprz i ziele angielskie mielimy przez młynek do kawy lub w thermomixie na pył. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy do słoiczka.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy w kulkę i chowamy do lodówki na ok.30min. Wyciągamy ciasto, posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy dowolny kształt, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy przez 20-25min w 180 stopniach.
Cudowne :)
OdpowiedzUsuńA te kubeczki - prześliczne :)
ja pierniczę jakie smakowite :)
OdpowiedzUsuńZnikają w mig:)
Usuń