wtorek, 26 maja 2015

Domowe bułeczki pszenne

 


Od niedawna piekę w domu bułki. Moimi faworytami i jednocześnie jednymi z najprostszych, najsmaczniejszych są właśnie pszenne z dodatkiem mąki żytniej, posypane ulubionymi nasionami. Na początku robiłam z całego przepisu (wychodziło mi 14szt.), ale dla 2 osób wystarczy przygotować z połowy składników, wtedy są świeże i pachnące :)


Składniki: (14 średnich bułeczek)

- 100g mąki żytniej
- 400g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka soli
- 200g wody ciepłej (nie gorącej!)
- 40g oleju (z pestek winogron)
- 40g świeżych drożdży
- nasiona (do posypania, można również dodać do środka)

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy (drożdże pokruszyć) w misce i wyrabiamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formujemy bułeczki, posypujemy nasionami, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dajemy bułeczkom 15min, żeby troszkę wyrosły. Pieczemy przez ok. 30min.

1 komentarz:

  1. Cudowne te bułeczki. Mają bardzo ciekawy kolor! :)

    OdpowiedzUsuń