poniedziałek, 11 maja 2015

Kapuśniak z białej kapusty

Na obiad dziś kapuśniak z białej kapusty. Kiedy kupuję główkę kapusty, część wykorzystuję na surówkę, a część na zupę, kotlety lub placuszki. Wyszła zupa lekko pomidorowa, mocno doprawiona, gdyby dodać paprykę i pieczarki wyszedłby cygański kociołek (wegetariański oczywiście) :)



Składniki:  (2l zupy)

- 450g białej kapusty
- 1/2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1/2 marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 2 buliony warzywne
- puszka pomidorów krojonych (400g)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler kroimy w kostkę (ja wszystko oprócz ziemniaków mielę w thermomixie, gdyż mój luby nie przepada za gotowanymi warzywami-jak z dzieckiem ;)). Kapustę kroję na drobne kawałki. Wszystko przekładam do garnka, zalewam 1-1,5 wody, dodaję przyprawy  i gotuję 20min. Po tym czasie dodaję pomidory i gotuję jeszcze 5-10min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz