niedziela, 17 maja 2015

Muffinki marchewkowe




Zapraszam Was na trochę słodkości :) Do połowy muffinek dodałam kakao i wyszły pysznie czekoladowe. Z tymi tradycyjnie marchewkowymi świetnie komponowały się wiśnie z konfitury.


Składniki:

- 100g mąki pszennej
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g zmielonych płatków owsianych na mąkę
- 300g marchewki (wytłoczyny z soku lub starta na małych oczkach)
- 150ml oleju (u mnie z pestek winogron)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki kakao

Wykonanie:

W jednym naczyniu łączymy suche składniki (mąka, cynamon, imbir, soda, sól). Siemię zaparzamy w 1 szklance ciepłej wody, następnie miksujemy z olejem i cukrem. Do mokrej masy dodajemy marchewkę i suche składniki. Mieszamy. Rozdzielamy ciasto na pół. Do jednej połowy dodajemy 3 łyżki kakao (z wiatrakiem:)), 1/2 szklanki wody i ponownie mieszamy. Nakładamy ciasto do foremek i pieczemy 30min w 180 stopniach. Dekorujemy skórką z pomarańczy lub wiśniami.

2 komentarze:

  1. Bardzo oryginalne i wspaniały wygląd. Do tego te dwa kolory!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niesamowicie :):)

    OdpowiedzUsuń