poniedziałek, 4 maja 2015

Vege Obiad #6


Dziś przedstawiam Wam bardzo lekki i szybki obiad, chociaż można się nim porządnie najeść :) Świetny na gorące dni lub grilla, na którego wrzucimy pokrojone i przyprawione ziemniaczki.


Składniki:

sałatka
- 1 cukinia
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- duża garść rukoli
- duża garść mix'u sałat
- płatki migdałów
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, przyprawa dla wegetarian)
- krem z octem balsamicznym o smaku figowym (z Lidla:)) - opcjonalnie

- ziemniaki (dokładnie wyszorowane pod wodą)

Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy sałaty i odsączoną i przepłukaną kukurydzę. Przygotowujemy sos (olej, woda + przyprawy). Płatkami migdałowymi, olejem z przyprawami i kremem balsamicznym polewamy sałatkę 15min przed podaniem, żeby sałata nam nie zbrzydła ;)
Ziemniaki kroimy w plasterki lub za pomocą specjalnego nożyka, dzięki któremu ziemniak jest w całości (jak u mnie). Przyprawiamy solą, przyprawą do ziemniaków i polewamy olejem. Ziemniaki stawiamy na grilla lub pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30min.


5 komentarzy:

  1. Co to za nożyk??? Chodzi o obieraczkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest specjalny nożyk, wkręcamy się jak w korek od wina i kręcimy, a nożyk tnie i powstaje spirala :)

      Usuń
  2. te ziemniaczki kuszą mnie już jakiś czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę jak mi się ten ziemniaczek podoba! Świetny pomysł! :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniak jest super! :) Przypomina mi ten z górskich kurortów, tą szybką frytkę, czy jak się to tam nazywa... :)

    OdpowiedzUsuń