czwartek, 30 kwietnia 2015

Chleb oliwkowy




Chleb domowy jest najlepszy, bo wiesz co jesz. Poza tym zapach unoszących się przypraw w domu jest niezastąpiony. Masz ochotę na kolejną kromkę...i kolejną... Dziś przygotowałam chleb oliwkowy z dodatkiem kaparów i tymianku. Jest mięciutki, lekko wilgotny i może postać kilka dni (chociaż nigdy nam się to nie udało - znika drugiego dnia najpóźniej). Z wierzchu chrupiącej skórki leży gruboziarnista sól.


Składniki:

- 500g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 400ml wody
- 50ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki szuszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 240g zielonych oliwek (u mnie hiszpańskie)
- 3 łyżeczki kaparów
- 1 łyżeczka suszonej cebulki
- 3 łyżeczki suszonego tymianku

Wykonanie:

Łączę wszystkie suche składniki w misce. Oliwki i kapary kroję na mniejsze kawałki, dorzucam je do miski. W drugim naczyniu mieszam wodę z oliwą, następnie łącze suche składniki z mokrymi i wyrabiam dość luźne, sprężyste ciasto. Nastawiam piekarnik na 40 stopni i wkładam miskę z ciastem zasłoniętą ściereczką kuchenną na 2 poziom. Czas wyrastania 30min. Ponownie chwilkę wyrabiam ciasto, układam w metalowej blaszce (30x12x8) wysmarowanej masłem roślinnym i pozostawiam na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło (w 40 stopniach ). Wierzch posypuję tymiankiem i gruboziarnistą solą. Piekę w 190 stopniach przez 50min. Jeżeli chcecie, aby skórka była chrupiąca, można na ostatnie 15min pieczenia zwilżyć lekko wodą wierzch chleba.

3 komentarze:

  1. Super, chlebki z oliwkami zawsze przypominają mi ukochane Włochy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszny! na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń