piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowe z żurawiną

Jednym z moich ulubionych ciast jest właśnie marchewkowe. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie znam osoby, której by nie smakowało - wychodzi zawsze :)
Jak wspomniałam we wcześniejszym poście, wykorzystałam do niego marchewkę z pulpy po wyciśniętym soku.
Ciasto jest  miękkie w konsystencji i lekko wilgotne. Lubię w nim duże kawałki orzechów i orzeźwiającą żurawinę. Kto powiedział, że na święta będzie babka?!





Składniki:

- 300g mąki pełnoziarnistej pszennej
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 300g marchewki (startej lub z pulpy po soku:)
- 220ml oleju (ja użyłam nierafinowanego z pestek winogron)
- 80g orzechów włoskich (można zastąpić innymi)
- 70g żurawiny suszonej
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki sody

Wykonanie:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce (lub wykorzystujemy pulpę z soku). Siemię lniane zalewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i odstawiamy na kilka minut. W misce mieszamy mąkę, sodę i przyprawy. W mniejszej ucieramy olej, cukier i spęczniałe siemię, następnie łączymy z suchymi składnikami. Wrzucamy marchewkę, orzechy, żurawinę i wszystko mieszamy. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 45min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz