poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Jaglacki

Jaglacki czyli placki z kaszy jaglanej z jabłkami.




Skorzystałam z przepisu Olgi Smile, nieznacznie go zmodyfikowałam. Placki są mięciutkie, nieco klejące, ale bardzo smaczne.

Składniki:

- szklanka mleka roślinnego
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej (do ugotowania)
- 2 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem na sitku, następnie zalewam 1,5 szklanki wody i gotuję na małym ogniu przez 20min. Jabłka obieram, wrzucam do miksera i zalewam mlekiem. Miksuję. Dodaję ugotowaną kaszę, mąkę, sodę, cynamon i syrop klonowy i ponownie wszystko miksuję na gładką masę. Smażę placuszki na rozgrzanej patelni, z obu stron, delikatnie odwracając. Podaję posypane cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Takiej wersji placków jeszcze nie jadłam. Z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne placki, w ogóle ciekawie tu u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń