czwartek, 9 kwietnia 2015

Czosnkowy krem z ptysiami

Gęsta i rozgrzewająca zimą, wspomagająca przy przeziębieniu i chorobie. Zupa-krem czosnkowy podany z ptysiami lub grzankami.





Składniki:

- 5 średnich ziemniaków
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/6 selera
- 2 laski selera naciowego
- kotska/bulion warzywny (bez glutaminianu sodu i utwardzanych tłuszczów)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 listki laurowe
- 1,5l wody

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Cebulę siekamy drobno i podduszamy kilka minut na patelni i dodajemy do pozostałych warzyw. Zalewamy wszystko 1,5l wody, wrzucamy kostki warzywne, sprasowany czosnek, listki laurowe i gotujemy ok. 30min (do miękkości warzyw). Przyprawiamy i blendujemy/miksujemy na krem. Podajemy z grzankami lub ptysiami.

2 komentarze:

  1. O mniam, uwielbiam krem z czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek w zupach smakuje idealnie. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń