środa, 1 kwietnia 2015

Czekoladowe kulki z avocado

Jestem łasuchem, co tu dużo mówić. Dzień bez słodyczy to dzień stracony ;) Pozwolić sobie mogę na to jedynie dzięki domowym kombinacjom, a dziś gwoździem programu są czekoladowo-orzechowe pralinki wielkości jednego kęsa.









Składniki:

- 2 szklanki orzechów (u mnie 1 szklanka migdałów, 0,5 szklanki orzechów włoskich i 0,5 szklanki laskowych)
- 1 dojrzałe avocado
- 4 daktyle bez pestek
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżeczki karobu (lub kakao)

Wykonanie:

Orzechy mielę do konsystencji mąki (z małymi drobinkami), dodaję pozostałe składniki i miksuję, aż powstanie jednolita masa. Smakuję, czy jest wystarczająco słodkie (można dodać więcej miodu lub daktyli). Masę wstawiam do lodówki na 15min, łatwiej potem uformować pralinki. Lepię kulki (ok.50szt.) i cieszę podniebienie. Słodko i zdrowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz