niedziela, 26 kwietnia 2015

Tajski kociołek


Tajski kociołek to zupa gęsta, treściwa, rozgrzewająca i bogata w białko, gdyż głównym komponentem jest soczewica czerwona. Dzięki składnikom zawartym w zupie, nasz brzuszek na długo pozostanie syty.




Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy (może być zielona, ale ta najlepiej się prezentuje:)
- szklanka dyni lub batatów
- 1 marchew
- 1 średnia cukinia
- 250g pieczarek
- bulion warzywny
- 400g pomidorów
- 200ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili

Wykonanie:

Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy kilka minut na patelni. Dynię (może być mrożona) i cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Do garnka wrzucamy soczewicę, dodajemy uduszone pieczarki, pokrojone warzywa i zalewamy wodą (3cm ponad warzywa). Po kilku minutach gotowania dodajemy pokrojone pomidory i bulion warzywny oraz przyprawy. Gotujemy przez ok.20min. Soczewica ma nam się lekko rozgotować. Na koniec dodajemy mleko kokosowe (dobrze wymieszane), mieszamy zupę i gotujemy jeszcze 5min. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Podoba mi się pomysł na taki kociołek, niedługo zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń