Tym razem przygotowałam pastę z pieczonych buraków, z dodatkiem ciecierzycy. I ten kolor!
Składniki:
- 1 burak
- ok.80g ugotowanej ciecierzycy
- 0,5-1 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka chrzanu
- szczypta soli, chilli
Wykonanie:
Buraka obieramy, kroimy w plasterki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (szkoda włączać piekarnik dla 1 buraka, więc zróbcie pastę przy okazji z obiadem:). Do naczynia miksującego wrzucam wszystkie składniki i mielę (do małych kawałeczków - nie na papkę). Smaruję pastą kromkę chleba razowego i posypuję pietruszką. Smacznego.
Bardzo lubię buraki, a te pieczone są najlepsze :). W połączeniu z ciecierzycą muszą świetnie smakować !
OdpowiedzUsuńburaki,to chyba jedno z moich ulubionych warzyw,świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie żałuję, ża tak późno je 'odkryłam' ;)
UsuńUwielbiam pieczone buraki :)
OdpowiedzUsuń