czwartek, 16 kwietnia 2015

Burak na kanapkę!

Przyznam szczerze, że kiedyś jadłam buraki bardzo rzadko. Barszczyk czerwony na święta, barszcz ukraiński u rodziców, ćwikła na kanapkę. Do momentu, w którym nie spróbowałam pieczonego buraka. Kiedy przewidziane są  pieczone buraki do drugiego dania, muszę przygotować więcej kawałków, gdyż zanim znajdą się na talerzu - kilka z nich już z pewnością zniknie ;)

Tym razem przygotowałam pastę z pieczonych buraków, z dodatkiem ciecierzycy. I ten kolor!



Składniki:

- 1 burak
- ok.80g ugotowanej ciecierzycy
- 0,5-1 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka chrzanu
- szczypta soli, chilli

Wykonanie:

Buraka obieramy, kroimy w plasterki i pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę (szkoda włączać piekarnik dla 1 buraka, więc zróbcie pastę przy okazji z obiadem:). Do naczynia miksującego wrzucam wszystkie składniki i mielę (do małych kawałeczków - nie na papkę). Smaruję pastą kromkę chleba razowego i posypuję pietruszką. Smacznego.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię buraki, a te pieczone są najlepsze :). W połączeniu z ciecierzycą muszą świetnie smakować !

    OdpowiedzUsuń
  2. buraki,to chyba jedno z moich ulubionych warzyw,świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie żałuję, ża tak późno je 'odkryłam' ;)

      Usuń