Wyśmienite kotlety z kaszy jaglanej.
Niedawno pokochałam kaszę jaglaną, wcześniej była dla mnie wiecznie "sucha" z takim gorzkim posmakiem. Teraz ją uwielbiam, nie pytajcie co się zmieniło :)
Kotleciki są mięciutkie, lekkie i przede wszystkim pyszne! Na ciepło do obiadu, na zimno do kanapki.
Składniki: (12szt.)
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 180g tofu naturalnego
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki przyprawy warzywnej (eko warzywko bez soli)
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych
- 3 łyżki mąki owsianej
- zmielone siemię lniane do obtoczenia
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukuję na sitku wrzątkiem, następnie wrzucam do garnka, zalewam 1,5 szklanki wody i gotuję pod przykryciem do pół godziny na małym gazie (+ 1 łyżeczka soli i listek laurowy). W tym samym czasie gotuję ziemniaka. Cebulę siekam i podduszam na patelni przez kilka minut. Ugotowaną kaszę, ziemniaka, cebulę, tofu i przyrawy wrzucam do naczynia i miksuję na jednolitą masę. Formuję kotleciki (są dość lepkie, więc dobrze jest zwilżyć dłonie przed każdym formowaniem), obtaczam w siemieniu lnianym i smażę kilka minut, zmieniając delikatnie co jakiś czas stronę.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuń