wtorek, 28 kwietnia 2015

Vege Obiad #5 Kasza w roli głównej



Jestem miłośniczką kasz. Uwielbiam wszystkie - jaglaną, gryczaną, jęczmienną... Dzisiejszy obiad wygląda skromnie, ale uwierzcie mi, jest bardzo sycący.

Składniki: (2-3 porcje)

- 2 torebki kaszy gryczanej nieprażonej (200g)
- 250g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 marchew
- bulion warzywny lub przyprawa z suszonych warzyw
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 lyżeczka przyprawy dla wegetarian (Dary Natury)
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa kroimy na plasterki lub w kostkę. Wrzucamy na dużą patelnię lub wok, polewamy oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawy, dolewamy odrobinę wody i dusimy 15min, mieszając co jakiś czas. W tym samym czasie gotujemy kaszę (w wodzie, na parze, w garnku parowym-jak kto woli:). Po 15min duszenia warzyw odlewamy z nich wodę do naczynia, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy (lepiej zmiksować, gdyż powstają grudki) i wlewamy z powrotem do warzyw. Smakujemy sos, w razie potrzeby doprawiamy. Ugotowaną kaszę wykładamy na talerz i polewamy sosem z warzywami.

3 komentarze:

  1. i ja uwielbiam kasze, jestem przekonana że ta propozycja by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam "kaszowe" dania! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, kasza na obiad, wspaniały pomysł :) pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń