czwartek, 23 kwietnia 2015

Krem z selera naciowego

Krem z selera naciowego z jabłkiem, lekko słodki o cudownym zapachu i kolorze. Zazwyczaj używam selera naciowego do soków warzywnych, ale postanowiłam go wypróbować również w takiej postaci. Seler jest cennym warzywem, gdyż zawiera wiele witamin (z grupy B, E, C), składników mineralnych (wapń, fosfor, cynk, potas) oraz ma bardzo mało kalorii, więc sprawdza się również przy zrzucaniu zbędnych kilogramów :) Czego chcieć więcej?


Składniki:

- 5 lasek selera naciowego
- 1 marchewka
- 2 jabłka
- 1/6 selera (korzeń)
- 1/2 pietruszki (korzeń)
- bulion warzywny
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa i jabłko kroimy na małe kawałki, polewamy oliwą, dodajemy czosnek i dusimy na patelni przez kilka minut (ja użyłam woka). Doprawiamy lubczykiem, tymiankiem, solą, kurkumą i pieprzem. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą (lekko ponad warzywa) i gotujemy 15min z bulionem warzywnym. Miksujemy na gładką masę. Możemy podać krem z grzankami/ptysiami.

2 komentarze:

  1. takie kremy mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam ten przepis i... pyszności! Jakie wspaniałe aromaty warzyw i ziół! Doskonały smak i ten kolorek z kurkumy. Dla mnie zupa-krem musi być "z czymś na wierzchu", więc dodałam grzanek. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń