Składniki:
- 2 szklanki czerwonej fasoli - suchej
- szklanka nerkowców
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 czerwone cebule i 3 ząbki czosnku + olej do podduszenia
- 2 łyżki oleju, oliwy
- 3 łyżeczki sypkiej papryki wędzonej
- przyprawy
- łyżka – do półtorej soku z cytryny
Wykonanie:
Fasolę opłukać i zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości. Cebulkę z czosnkiem pokroić ( nie musi być drobno bo będzie miksowana) i poddusić na oleju. Nerkowce rozdrobnić na ziarenka wielkości kaszy jęczmiennej. Do naczynia miksującego wrzucić najpierw 1/3 fasoli + podduszoną cebulkę z czosnkiem + łyżeczkę soli. MOCNO ZMIKSOWAĆ. Przełożyć do miski. Pozostałą fasolę wrzucić do naczynia miksującego i zmiksować nieco mniej, ale drobno ( będzie widać czerwone drobinki skórki fasoli). PRZEŁOŻYĆ DO MISKI DO POZOSTAŁEJ ZMIKSOWANEJ FASOLI. Dodać jeszcze ok. 2 łyżeczki soli , łyżeczkę majeranku, 2 łyżeczki kminku całego, płatki drożdżowe, siemię lniane, paprykę wędzoną, wlać olej i wsypać rozdrobnione nerkowce, sok z cytryny. Wszystko dobrze wymieszać. Do posmarowanych olejem i posypanych zmielonym siemieniem lnianym foremek wyłożyć masę fasolową. Piec ok.50min w 170 stopniach.
Ostudzić i podawać z musztardą - pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz