Sięgam po owsiane ciasteczka i wcinam je popijając latte cynamonowe z mleka roślinnego. Lubię ciastka z dodatkiem suszonych owoców. Te są mięciutkie, lekko słodkie. Możecie zapakować je do lunch box'a sobie lub dzieciom - żeby nie musiały sięgać po słodycze ze szkolnych sklepików.
Niedługo czas na drugie śniadanie, może skusicie się na odrobinę słodyczy? Przygotowanie z pieczeniem zajmie Wam niecały kwadrans.
Składniki: (20szt.)
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego (można zastąpić innym słodem)
- 1/2 szklanki moreli suszonych
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
W garnuszku podgrzewam mleko roślinne, roztapiam w nim cukier, wrzucam siemię lniane i płatki owsiane. Mieszam i pozostawiam do zgęstnienia (kilka minut). Rozdrabniam żurawinę i morele (ja używam thermomixu, ale równie dobrze może to być mikser; możemy też pokroić owoce nożykiem). W misce łączę suche składniki (mąkę, sodę, sól, cynamon). Suszone owoce wrzucam do spęczniałych płatków z mlekiem, dodaję suche składniki i wyrabiam ciasto. Ciasto nabieram łyżką i formuję kulki wielkości orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach (mocno się kleją:), następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przyciskam, spłaszczając ciasteczka. Piekę w 180 stopniach przez 25min.
świetne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńte ciasteczka muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńI są:) Polecam bardzo:)
UsuńPysznie wyglądają te ciasteczka !
OdpowiedzUsuń