wtorek, 21 kwietnia 2015

Vege Obiad #4 - leczo



Leczo - jedno z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych potraw, w moim wydaniu oczywiście wegetariańskie. Wystarczy do niego kromka świeżego chleba/bułki, choć tak naprawdę zajadamy się nim i bez dodatków.



Składniki: (5-6 porcji)

- 1 cukinia
- 2 cebule
- 4 białe papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 żółte papryki
- bulion warzywny
- ok. 400g pomidorów
- łyżeczka oregano
- 1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek / olej z pestek winogron
- 2 ząbki sprasowanego czosnku

Wykonanie:

Cebulę szatkuję; z papryk opróżniam wnętrze i kroję na paski, następnie krótsze kawałki, cukinię i pomidory (obrane ze skórki) kroję w dużą kostkę. Do garnka wlewam trochę oleju, wrzucam warzywa (oprócz pomidorów) i duszę 10min pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Dodaję trochę wody, aby się nie przypaliły. Gdy warzywa puszczą sok, dodaję bulion, czosnek, przyprawy (oprócz bazylii) i duszę kolejne 10min. Na ostatnie 10min wrzucam pomidory i drobno pokrojoną, świeżą bazylię.


3 komentarze: